2019 CINQUANTA ANYS…

L’HOME TREPITJA LA LLUNA PER PRIMERA VEGADA

1969 ARRIBADA DE L’HOME A LA LLUNA

La nit del 20 al 21 de juliol de 1969 (hora espanyola), l’ésser humà va trepitjar per vegada primera la Lluna. La missió Apollo 11 de la NASA es va enviar a l’espai quatre dies abans, el 16 de juliol de 1969, i va arribar a la superfície lunar el 20 de juliol d’aquest mateix any i l’endemà va aconseguir que dos astronautes (Armstrong i Aldrin) caminessin sobre la seva superfície. La missió està considerada com un dels moments més significatius de la història de la humanitat i la tecnologia.

PRIMER MISSATGE QUE S’ENVIA D’UN ORDINADOR A UN ALTRE

PRIMER MISSATGE D’UN ORDINADOR A UN ALTRE

El 29 d’octubre de 1969, ara fa 50 anys, Charley Kline va teclejar una paraula de cinc lletres a l’ordinador i va entrar a la història de la informàtica. La paraula era LOGIN -accés- i Kline la va enviar a un altre ordinador que era a 500 quilòmetres de distància. Eren dos quarts d’onze de la nit, hora de Califòrnia. Era la primera vegada que s’enviava informació d’un ordinador a un altre. Mig segle després, això és una acció elemental per a milers de milions de persones de tot el món. 

DARRER CONCERT DELS BEATLES

THE BEATLES

El 30 de gener de 1969, data essencial per la història de la música i en particular de la cultura popular del nostre temps. I és que aquell dia The Beatles van donar el seu darrer concert. Aquest es va realitzar al terrat de l’Apple Corps.

FESTIVAL DE WOODSTOCK

FESTIVAL DE WOODSTOCK

Han passat 50 anys del festival de música més icònic de tots els temps: Woodstock. 
A pocs quilòmetres de Nova York, milers de joves van viure durant tres dies una autèntica festa del rock i del hippisme. 
Van ser tres dies de pau i música, com anunciava el mateix cartell, en una granja als afores de Nova York que van atraure més de 400.000 joves. 
Sobre l’escenari, autèntiques llegendes com Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Carlos Santana i The Who. També hi van actuar Crosby, Stills, Nash & Young, Ravi Shankar, Arlo Guthrie, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Sly & The Family Stone, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Band… 
Trenta-dos actuacions van posar la banda sonora d’una trobada contra les guerres, especiament contra la del Vietnam.

SESAME STREET

SESAME STREET 

Han passat 50 anys des que es va emetre per primera vegada un programa que ha marcat generacions d’infants durant dècades. L’11 de novembre de 1969, la televisió pública dels Estats Units estrenava Sesame Street. És a dir, Barrio Sésamo. Jim Henson i Frank Oz varen crear un producte que volia inculcar els valors de la solidaritat i el respecte entre les races i aquells que són diferents. Un exemple n’eren els personatges Epi i Blas. Un d’ells, el més morenet, ben bé podria ser afroamericà o hispanoamericà, i l’altre, blanc caucàsic. Els acompanyaven, l’inadaptat monstre de les galetes i el reporter Gustavo. Una família nombrosa de criatures de peluix que convivien amb éssers humans. 
A Espanya va emetre’s per primera vegada al 1975, un mes abans de la mort de Franco. Davant l’èxit, la franquícia va estrenar-ne la versió espanyola, al 1979. La primera etapa va estar protagonitzada per la gallina Caponata. El següent protagonista va ser Espinete. Amb els anys va desaparèixer el Barrio Sésamo espanyol, però no l’original.

LA TRINCA

LA TRINCA

El grup de música i d’espectacles La Trinca va néixer el 1969 amb tres integrants: Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual, que se’n va desvincular al cap d’uns anys. 
Es van fer molt populars als anys 70, per cantar en català, fer sàtira i paròdia i per organitzar al seu poble les Sis Hores de Cançó a Canet de Mar. A més, van fer el primer videoclip de l’estat que es deia Tots som pops.
La primera televisió en la que van actuar va ser TVE Catalunya, la primera en català.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *