ENTREVISTA MARC GINÉ (Cap de Colla dels Castellers de Lleida)

A mitjans de febrer, concretament el dia 15, l’alumnat de 4t va poder gaudir de la visita d’en Marc Giné, cap de colla dels castellers de Lleida. La Teresa, directora de l’escola, li dona la benvinguda a la nostra escola.

TERESA: Bon dia Marc i benvingut a l’escola Alba. […] Enguany l’escola comença una nova etapa inspirada en els castellers. Hem agafat molts valors vostres: esforç, il·lusió, entusiasme, treball en equip… tot això ho tenim molt present a l’escola. Alumnes, mestres, famílies… fem pinya per construir un castell ben alt, per aconseguir l’excel·lència.

Pot ser que el castell caigui en algun moment, però si hi ha una bona base, ben segur que el tornarem a alçar.

A l’escola ens organitzem per colles; la dels petits (3, 4 i 5 anys), la del mig (1r, 2n i 3r) i la gran (4t,5è i 6è). Et donem les gràcies per la teva visita Marc.

I ara ja us toca a vosaltres (dirigint-se als infants), gaudiu d’aquesta visita i pregunteu tot allò que vulgueu saber!

MARC: Hola nois i noies! Com esteu? 

Teniu ganes de començar?

INFANTS: (tots alhora) Sííííí!!!

MARC: Perfecte, doncs som-hi!

Com et dius?

Marc Giné, però em diuen Mini. És habitual que ens posem sobrenoms dins la colla. En el meu cas, també hi ha el meu pare i el meu germà a la colla i com que soc el petit de la família, doncs «em criden» així.

(els infants riuen…)

Quants anys tens?

21, tot i que aquest any faré els 22.

On vas néixer i on vius?

Soc d’aquí de Lleida i visc a Cappont, a prop del local de la colla.

Tens parella?

No, no tinc parella. Encara soc jove… (riu)

A quina escola vas estudiar?

Vaig anar a L’Estonnac. Sabeu on està? Doncs al centre de Lleida, més o menys.

A què et dediques?

Mireu, actualment estic estudiant, tot i que procuro treballar quan puc. M’agrada molt estar amb nens i nenes i organitzo estades (English Summer) i també a L’Estonnac, faig de monitor de menjador, repàs amb nens i nenes…

Quants anys fa que ets casteller?

Doncs uns 8 anys aproximadament. Des del 2014, que va ser quan vaig entrar a la colla.

Per què vas voler ser casteller?

De petit m’agradava molt mirar els castellers; per la televisió, quan anava a la plaça de la Paeria… tenia moltes ganes de provar-ho, però a la meva mare li feia molta por. I fins que no vaig tenir 14 anys no m’hi vaig poder endinsar, tot gràcies a l’ajuda del meu germà i el seu millor amic. I fins ara, que he arribat a ser cap de colla.

A quina colla estàs i quins colors us representen?

Mireu, a Lleida hi ha 2 colles: els Castellers de Lleida i la colla universitària, que es diu Els Marracos de la UdL, on només hi poden haver estudiants de la universitat. El color que ens representa és el color bordeus (ensenya la seva camisa de colla al públic). La bandera de Lleida porta aquest color i per nosaltres és important representar la ciutat de Lleida.

Heu guanyat algun concurs?

A les colles castelleres no es competeix com al futbol per exemple. Bé, l’únic cop que hem competit és quan hem fet el «concurs de castells» que ens reunim en una plaça molt gran amb molta gent. No hem guanyat mai, necessites moltíssima gent.

Quan vas començar a ser cap de colla castellera?

El 2019 crec… No perdó, el 2020, 2 mesos abans que comencés la pandèmia. Ens vam presentar amb un altre company i ens van escollir entre els diferents membres de la colla.

Com s’arriba a ser cap de colla?

Per començar, has de portar uns anys a la colla. Has de controlar diferents coses: conèixer bé què és això de fer castells, conèixer les persones… No és massa habitual que un noi de la meva edat sigui cap de colla, normalment s’hi posa gent amb més experiència. Però amb ganes i il·lusió es pot aconseguir tot! Necessites tenir un equip, perquè sol no pots aconseguir res.

Sent cap de colla, et sents bé?

Sí, molt bé. Cal molta dedicació i implicació. Hi dedico moltes hores, fer gestions, preocupar-te perquè les persones estiguin a gust…

Quants dies entrenes?

Dimecres i divendres amb els Castellers de Lleida i dilluns i dijous amb Els Marracos de la UdL. I després, o dissabte o diumenge si tenim alguna sortida.

Quins són els objectius que té una colla castellera?

L’objectiu casteller és fer pujar el castell. Però també hi ha objectius socials, com per exemple que hi hagi més volum social, és a dir que vingui més gent.

Quin és el castell més alt que heu fet?

Amb Castellers de Lleida hem fet el pilar de 7 amb folre, i hem intentat el 3 de nou amb folre.

Quantes persones participen fent un castell?

Depèn del castell. Nosaltres som uns 150 o 200. Però les colles grans poden arribar a ser de 1200 persones.

Com es col·loquen per poder aguantar la construcció?

Sabeu què portem aquí? (assenyalant la cintura). Portem una faixa que serveix, a part d’ajudar-nos a pujar, per protegir-nos del pes.

Com reaccionaries si alguna cosa anés malament?

Què vol dir sortir malament? Que caigui el castell? Tenim la filosofia que si cau, hem de continuar endavant per tornar-lo a pujar. Diem: «Ei endavant, que no passa res! Tornem-ho a intentar!»

Quants castellers diferents heu aixecat?

Al llarg dels anys, molts. Hi ha moltes construccions diferents… és molt difícil de comptar.

Per què aneu descalços?

Per no fer mal als companys i companyes. Pugem sense sabates perquè així podem escalar millor (un infant pregunta per què no porten mitjons). Clar, no ens posem mitjons perquè patinaríem i no ens podríem arrapar tan bé. Quan fa molt fred, ens ho traiem tot just al moment de pujar. Habitualment anem amb xancles.

Moltes gràcies per haver-nos visitat, Marc. Et volem agrair la teva visita i et volem donar aquest obsequi.

Alumnat de 4t Colla Gran


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *