LES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS EN EL TEMPS DE MIGDIA

A l’escola, existeix un temps per aprendre, un temps per divertir-se i un temps per fer ambdues coses alhora. La situació de la nostra escola fa que el temps de migdia pugui esdevenir un tret característic i un espai molt important per al nostre alumnat, on podem educar des d’una altra vessant que ho fem a les aules.

D’acord amb això, la nostra proposta extraescolar intenta acomplir-se com un projecte d’excel·lència que permeti parar atenció a la diversitat dels nens i nenes, a les seves necessitats i que s’adapti a la realitat canviant de la societat. Volem que les extraescolars formin part d’un aprenentatge transversal: que aprenguin però que també siguin activitats lúdiques. Amb una graella d’activitats molt àmplia, la nostra filosofia és que siguin espais lúdics, perquè entenem que és una estona d’esbarjo i no volem allargar més l’aula. En la majoria d’extraescolars busquem trobar l’equilibri entre la qualitat i el gaudi, perquè entenem que els nens i nenes també necessiten hores lliures, sentir el paer del temps d’esbarjo, i quina millor manera d’aconseguir-ho que puguin aprendre alhora que es diverteixen?

La realitat canviant

Al llarg dels 50 anys, l’escola ha viscut canvis significatius en tots els seus àmbits, ha sigut testimoni de l’evolució de l’educació. I les activitats extraescolars s’han vist induïdes a tenir en compte aquesta realitat tant fluctuant.

En tot aquest temps, ha vist créixer diversos projectes educatius, on es podia posar en pràctica les habilitats artístiques, esportives, emocionals, tècniques i tecnològiques… amb activitats com Plàstica, Dansa, Música, Circ, Patinatge, Teatre, Bàsquet, Futbol, Vòlei, Jocs d’aventura, Ioga, Emocions, Anglès, Escacs, Informàtica, Cinema, i fins i tot, en l’actualitat, Robòtica i Programació… Avui ens trobem en una societat que va canviant a la velocitat de la llum; en aquest context, l’aprenentatge amb tecnologia té la màgia de crear efectes insospitats que estimulen la nostra curiositat i desperten la creativitat, afermant la confiança en les nostres pròpies capacitats a l’hora de resoldre reptes que desafien la nostra intel·ligència i estimulen la capacitat d’adaptació als canvis.

Com escollir l’activitat adequada?

A l’hora d’escollir quina activitat faran els nostres fills i filles, cal valorar què els pot aportar a nivell emocional, social, d’educació i de salut. És important que els infants facin extraescolars per despertar i descobrir passions, saber què els agrada i què no, quines habilitats tenen, com es poden relacionar amb altres nens i nenes, i aprendre en valors, en convivència.

Per poder escollir, primer han de provar… és per aquest motiu, que durant els primers cursos (Educació infantil i Cicle Inicial) la gama d’activitats està estipulada (activitats físiques, psicomotrius, artístiques, creatives, emocionals, d’idiomes…); això és així perquè segons diversos experts, quan són petits (fins als set anys aproximadament) han de provar si el que els proposes els agrada o no. La nostra intenció és que puguin provar quines són les seves preferències.

A patir d’aquesta edat, considerem que els alumnes són autònoms per decidir quin és el tipus d’activitat que els agrada i amb la que se senten més a gust. Per nosaltres, és molt important que l’activitat agradi als nens i nenes; per aquest motiu, a partir de cicle mitjà seria òptim que cada alumne pugui escollir què és el que vol fer al llarg del curs escolar.

Per fer-ho possible, nosaltres cerquem proporcionar un ventall d’activitats divers, per tal de garantir un valor diferencial, una educació de lleure de qualitat.

Laura López

Coordinadora de temps migdia

AMPA Escola Alba

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *